Tuottavalla yrityksellä kertyy yhtiöön vuosien aikana yleensä runsaasti varoja. Tuloksen nostaminen kokonaisuudessaan yhtiöstä osinkoina on yleensä verotuksellisesti epäedullista ja nykyinen osinkoverotus suosii varakkaita yhtiöitä. Siksi osakeyhtiön varallisuuden kasvattaminen on lähtökohtaisesti järkevä strategia. Varojen makuuttaminen yhtiön pankkitilillä ei ole järkevää vaan siksi niille kannattaa hakea tuottoa markkinoilta.
LEI-tunnus ja sijoitustoiminnan rekisteröinti
Sijoitustoimintaa harjoittavan yhtiön on haettava itselleen kansainvälisen yhteisötunnuksen eli LEI-tunnuksen (Legal Entity Identifier). LEI-tunnuksia voi hakea patentti- ja rekisterihallitukselta (PRH) ja se on maksullinen. Yhtiön on myös mainittava kaupparekisteriotteessaan yhtenä toimialana sijoitustoiminta. LEI-tunnusta tarvitaan mikäli yritys tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahastoilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla.
Tunnusta ei tarvita mikäli sijoitustoiminta koostuu rahasto- ja vakuutusmuotoisesta sijoittamisesta tai pelkistä määräaikaisista talletuksista, joilla yritys hakee korkotuottoa varoilleen.
Sijoitustuottojen verotus osakeyhtiössä
Osakeyhtiön sijoitustuottojen verotus on 20 prosenttia. Yritys ei voi hyödyntää yksityishenkilön mahdollisuutta käyttää hankintameno-olettamaa mikä on alle kymmenen vuoden sijoituksissa 20 prosenttia ja 40 prosenttia kun omistusaika on vähintään kymmenen vuotta. Koska omistajalla on mahdollisuus nostaa yrityksestään sekä palkkaa tai osinkoa, voi sijoitustuottojen verotus olla joissakin tapauksissa erittäin edullista. Tämä edellyttää, että palkasta maksettava tulovero on alhainen. Yritys voi solmia kapitalisaatiosopimuksen minkä sisällä on mahdollista tehdä sijoitustoimintaa ilman verotusta.
Osinkojen verotus ja nettovarallisuuden vaikutus
Osingot verotetaan listaamattomissa yhtiön nettovarallisuuden mukaan. Julkisilla arvopapereilla on omat sääntönsä laskettaessa niiden vaikutusta nettovarallisuuteen. Mikäli yhtiön sijoitusomaisuus on kasvanut hyvin, voi sillä olla positiivinen vaikutus huojennettuun osinkoon.
Sijoituskohteet yritykselle
Osakeyhtiö voi hankkia omistukseensa esimerkiksi asuntoja vuokraustoimintaa varten, rahasto-osuuksia, pörssiosakkeita ja toisten listaamattomien yhtiöiden osakkeita. Sijoittaessa yhtiön varoja on hyvä miettiä mitä varten näitä sijoituksia on tekemässä ja mikä on sijoitusten aika horisontti.
Sijoitusstrategian valinta
Mikäli sijoituksilla halutaan yritykseen jatkuvaa kassavirtaa, niin silloin hyviä sijoituskohteita on hyviä osinkoja maksavat pörssiyhtiöt, sijoitus-rahastojen tuotto-osuudet tai vuokrattavat asunnot.
Jos taas halutaan, että sijoitukset tulevat verotettavaksi vasta myytäessä niin silloin kannattaa keskittyä sijoitus-rahastojen kasvuosuuksiin ja kasvuyhtiöiden pörssiosakkeisiin.