Kasvuyrityksellä tarkoitetaan yritystä, jonka strategia keskittyy toiminnan laajentamiseen sekä kuluvalla että tulevilla tilikausilla. Tällainen yritys kasvaa yleensä nopeammin kuin alan keskimääräinen yritys. Kasvua voidaan mitata esimerkiksi liikevaihdon, henkilöstömäärän, markkinaosuuden tai markkina-arvon kehityksellä.
Kasvuyritykselle tyypillisiä ominaisuuksia on toimialan kehityksen keihäänkärjessä kulkeminen sekä ketteryys. Elinkaariajattelun näkökannalta puhutaan alkuvaiheen, varhaisen kasvuvaiheen tai laajentumisvaiheen yrityksistä. Alkuvaiheen yritykset keskittyy tuotteen tai palvelun kehittämiseen, kun taas siitä eteenpäin fokusoidutaan enemmän uusien markkinoiden valloittamiseen tai liiketoiminnan kasvattamiseen.
Taloudellisilla tunnusluvuilla mitataan yrityksen onnistumista sen valitussa strategiassa. Ne on mittareita millä myös saadaan informaatiota yrityksen kannattavuudesta, kassavirrasta ja tehokkuudesta. Tässä on esiteltynä muutamia keskeisiä tunnuslukuja, joita kasvuyrityksen kannattaa seurata:
- Liikevaihdon kasvu (%): Liikevaihdon kasvu kertoo kuinka nopeasti yrityksen liiketoiminta kehittyy ja kuinka nopeasti se kykenee kasvattamaan markkinaosuutta. Yleisen määritelmän mukaan kasvuyritys kykenee kasvattamaan liikevaihtoaan vähintään 20% vuodessa kolmen vuoden ajan.
- Käyttökate (EBITDA): Käyttökate kuvaa yrityksen varsinaisen liiketoiminnan kasvua. Tunnusluvun avulla voidaan nähdä kuinka tehokasta liiketoiminta on ja kuinka paljon yrityksen on mahdollisuuksia investoida kasvuun tulevaisuudessa.
- Velkaantumisaste: Velkaantumisastetta mitataan suhteuttamalla yrityksen velan suhdetta sen omaan pääomaan. Kasvuyritykset käyttävät yleensä paljon velkarahoitusta kasvun rahoittamiseksi. Liian voimakas velkaantuminen kumminkin aiheuttaa velkarahan kallistumisen tai jopa kokonaan sen tyrehtymisen. Kasvuyritykselle on hyväksyttävää korkeampi velkaantumisaste. Velkaa voi olla 1-2 kertaa suhteessa omaan pääomaan. Velkaantumisasteessa on otettava huomioon toimialakohtaiset pääomavaatimukset investoinneissa.
- Kassavirta: Erityisen tärkeää on seurata kassavirtaa. Tehokas kassavirran seuranta auttaa varmistamaan, että yritys selviytyy päivittäisistä kuluistaan sekä kykenee selviytymään mahdollisista investoinneista.
- Asiakkuuden hankintakustannus ja asiakkuuksien elinkaaren arvo: Asiakkuuden hankintakustannuksella mitataan, kuinka paljon yritykselle maksaa uuden asiakkaan hankkiminen. Asiakkuuksien elinkaaren arvolla taasen mitataan, kuinka paljon yksittäinen asiakas tuottaa arvoa koko asiakassuhteen aikana. Näiden tunnuslukujen avulla voidaan arvioida asiakashankinnan kannattavuutta pitkällä aikavälillä.
- Nettotulos (%): Nettotulosprosentti kertoo kuinka paljon yritys pystyy tuottamaan voittoa liikevaihdostaan. Kasvuyritykselle tämä luku saattaa voimakkaan kasvun aikana olla negatiivinenkin, mutta pitkällä aikavälillä tunnusluku kertoo onko toiminta kannattavaa ja kestävää.
- Operatiivinen tehokkuus: Operatiivisen tehokkuuden mittaaminen tapahtuu erilaisten tunnuslukujen avulla. Tällaisia on esimerkiksi kustannusprosentti, varaston kiertonopeus, asiakastyytyväisyys, työn tuottavuus tai prosessien tehokkuus. Tunnuslukujen avulla kasvuyritys kykenee optimoimaan resurssejaan sekä parantamaan tuottavuuttaan. Tämä sitten auttaa varmistamaan, että yritys pysyy kestävällä kasvupolulla ja pystyy sopeutumaan markkinoiden muutoksiin.
Me Tilitoimisto X:ssä kannustamme kasvuyrittäjyyteen. Myös me pyrimme olemaan kasvuyritys pitkällä aikavälillä. Omassa toiminnassamme painotamme kumminkin myös vahvaa tulovirtaa, koska visionamme on kasvaa tulorahoituksen kautta. Se pitää silloin omasta mielestämme luontaisesti huolta toiminnan kannattavuudesta ja palkitsee samalla omistajia niin omistaja-arvon kasvussa kuin osinkotuloina.