Loma on työntekijän oikeus ja tärkeä osa hyvinvointia, mutta monelle työnantajalle ja työntekijälle loman ansaintaan liittyvät käsitteet voivat olla aluksi epäselviä. Mitä tarkoittaa lomavuosi, ja miten vuosiloma ansaitaan? Tässä blogissa käymme läpi perusasiat selkeästi ja käytännönläheisesti.
Työehtosopimuksissa on erilaisia määräyksiä eri aloille mitkä voivat vaihdella vuosilomalaista. Jokaisen työnantajan on hyvä tarkistaa noudatettavasta työehtosopimuksesta miten juuri heidän yrityksessään vuosiloman ansainta ja antaminen toimii.
Vuosilomalaki asettaa minimitason lomasäännöille ja löydät sen täältä.
Mikä on lomavuosi?
Lomavuosi on jakso, jonka aikana työntekijä ansaitsee vuosilomaa. Se alkaa 1. huhtikuuta ja päättyy 31. maaliskuuta seuraavana vuonna. Tämä aikaväli on kaikille sama – riippumatta siitä, milloin yrityksen tilikausi on tai milloin työntekijä aloittaa.
🗓️ Esimerkiksi lomavuosi 2025 on ajanjakso 1.4.2024–31.3.2025.
Tältä ajalta ansaittu vuosiloma pidetään yleensä kesälomakaudella (2.5.–30.9.) tai myöhemmin sovitusti.
Miten vuosiloma ansaitaan?
Vuosiloman ansainta riippuu pääasiassa siitä, kuinka monta työpäivää työntekijä tekee kuukaudessa ja kuinka kauan hän on ollut työsuhteessa.
1. Ansaitsemissäännöt:
- Jos työntekijällä on vähintään 14 työpäivää kuukaudessa, hän ansaitsee lomaa kuukausittain.
- Jos työpäiviä on alle 14, mutta työaikaa kertyy yli 35 tuntia kuukaudessa, loma ansaitaan tuntien perusteella.
2. Lomapäivien määrä:
- Jos työsuhde on kestänyt alle vuoden, työntekijä ansaitsee 2 arkipäivää lomaa kuukaudessa (eli max. 24 päivää vuodessa).
- Jos työsuhde on jatkunut vähintään vuoden lomavuoden loppuun mennessä, lomaa kertyy 2,5 arkipäivää kuukaudessa (eli max. 30 päivää vuodessa).
🔹 Arkipäiviin lasketaan maanantai–lauantai, joten viikossa voi ”kuluakin” kuusi lomapäivää, vaikka työtä tehtäisiin vain arkisin.
Loman ajankohta ja pitäminen
Loman ajankohdasta sovitaan työnantajan ja työntekijän kesken, mutta työnantajalla on lopullinen päätösvalta. Pääosa vuosilomasta (kesäloma) tulee antaa lomakauden aikana eli 2.5.–30.9.. Loppuosa voidaan antaa myöhemmin, esimerkiksi talvilomana.
Jos työsuhde päättyy ennen kuin lomaa on ehditty pitää, pitämättömät lomat korvataan rahassa lomakorvauksena.
Tiivistetysti:
✅ Lomavuosi: 1.4.–31.3.
✅ Ansaitset 2 tai 2,5 arkipäivää lomaa/kk riippuen työsuhteen kestosta
✅ Loma ansaitaan joko 14 päivän tai 35 tunnin säännön mukaan
✅ Lomapäivät ovat arkipäiviä (ma–la)
✅ Lomat pidetään ensisijaisesti kesälomakaudella