Tilitoimistoyrittäjänä ollessani en ole koskaan väheksynyt mielen vaikutusta taloudessa. Yrittäjän taloudellisen menestyksen takana on muutakin kuin pelkät budjetit ja talousraportit. Toki nämä ovat kovina työkaluina äärimmäisen tärkeitä, mutta joukkoon on hyvä mahduttaa myös toisenlaisia harjoitteita.
Kirjoittelen tässä blogissa viidestä erilaisesta visualisointiharjoitteesta mitä olen itse käyttänyt oman yrittäjätaipaleeni aikana. Ne ovat vahvistaneet omaa kykyäni yrittäjänä asettaa, seurata ja saavuttaa taloudellisia tavoitteitani. Jokaisessa harjoitteessa kerron, miksi se toimii ja miten sen voi ottaa käyttöön.
Unelmien taloudellinen kuva
Kuvan kaltainen mielikuva auttaa sitoutumaan tunteella. Aivoissa aito ja kuviteltu kokemus aktivoivat samoja hermoverkkoja, joten toistuva mielikuva vahvistaa uskoa omaan menestykseen.
Harjoite:
- Varaa rauhallinen hetki ilman häiriötekijöitä.
- Sulje silmät ja kuvaile mielessäsi hetki, jolloin olet saavuttanut tärkeimmät taloudelliset tavoitteesi (esim. liikevaihto, kassavarat, sijoitukset).
- Lisää yksityiskohtia: miltä ympäristö näyttää, mitä kuulet tai haistat, millainen fiilis kehossasi on.
- Toista harjoitus päivittäin vaikka aamu- ja iltarutiinissa.
Taloudellinen unelmakarttasi
Visuaalinen unelmakartta (joko fyysinen tai digitaalinen) pitää tavoitteet kirkkaina ja helposti muistissa arjessa. Haet tiedostamattasi ratkaisuja ja mahdollisuuksia, kun näet oman talouden unelmakarttasi.
Miten?
- Kerää kuvia tai sanoja ja lauseita, jotka kuvaavat taloudellista unelmaasi ja arvoasi yrittäjänä.
- Voit työstää kartan joko fyysisesti tai digitaalisesti.
- Aseta kartta näkyvälle paikalle (työpöydälle, toimiston seinälle tai puhelimen taustakuvaksi).
- Seuraa, mitä uusia ideoita tai oivalluksia karttasi sinussa herättää.
Haasteiden ja onnistumisten mielikuvaharjoitus
Vaikeuksien etukäteisvisualisointi valmistaa sinua reagoimaan proaktiivisesti ja löytämään ratkaisuja, kun todelliset esteet ilmenevät.
Harjoite:
- Varaa rauhallinen paikka harjoitteen tekemiseksi viikoittain (10-15 minuuttia).
- Kuvittele ensin onnistunut lopputulos (esim. liikevaihdon kasvu).
- Sen jälkeen tuo esiin yksi mahdollinen este (esim. asiakasmäärien lasku).
- Visualisoi, miten tunnistat esteen ajoissa ja mitä konkreettisia toimenpiteitä teet sen ylittämiseksi
- Palaa harjoitukseen aina kun kohtaat oikean haasteen ja vertaa kuvitteellista ratkaisua todelliseen tilanteeseen.
Talouspäiväkirja
Säännöllisen päiväkirjan pitäminen auttaa ymmärtämään sinun omia uskomuksiasi yrityksesi taloudesta ja tunnistamaan toistuvia ajatusmalleja, jotka saattavat seistä menestyksesi tiellä.
Miten?
- Varaa päivittäin 5 minuuttia kirjoittamiseen. Mihin rahaan liittyvään ajatukseen tai päätökseen tänään törmäsit? Mitä tunteita se herätti sinussa(innostusta, pelkoa, epävarmuutta)? Mitä opit?
- Tee merkinnöistäsi yhteenveto viikoittain. Millaiset ajatukset ovat toistuneet ja miten ne on mahdollista ohittaa tai vahvistaa?
Kiitollisuusharjoitukset
Kiitollisuusharjoituksilla vahvista omaa positiivista yhteyttä yrityksesi talouteen. Kirjoita talouspäiväkirjasi yhteyteen jokaiselle päivälle kolme yrityksesi talouteen liittyvää asiaa, joista olet kiitollinen (esim. kirjanpitoaineiston kokoaminen ajoissa, mukava kahvihetki kirjanpitäjän kanssa, onnistunut sijoitus).
Miten?
- Liitä kiitollisuuspäiväkirja osaksi talouspäiväkirjaa
- Kirjaa ylös kolme asiaa mistä olet kiitollinen sen päivän aikana esiin tulleista talousasioista.
Yhteenveto
Visualisointi on erittäin voimakas väline henkiseen sparraukseen. Se kiihdyttää oppimista, vahvistaa uskoa ja auttaa pysymään tavoitteissa arjen kiireissä. Lähes kaikki huippu-urheilijatkin käyttävät mentaalisia harjoitteita osana päivittäisiä rutiineja. Miksei sitten yrittäjätkin omassa yritystoiminnassaan? Voit valita yllä olevista harjoitteista sellaiset, mitkä tuntuu sinusta hyvältä ja testata auttaako valitsemasi harjoitteet sinua paremmin jaksamaan päivittäisessä arjessa. Kun mielikuvasi, talouspäiväkirjasi ja kiitollisuusharjoitukset ohjaavat tekojasi, niin taloudellisten tavoitteiden saavuttaminen muuttuu systemaattiseksi ja motivoivaksi arjeksi.