Osakeyhtiö eli lyhennettynä Oy, on yleinen yritysmuoto Suomessa. Se on erittäin tehokas tapa harjoittaa yritystoimintaa useamman henkilön kesken. Osakeyhtiön toimintaa säätelee osakeyhtiölaki.
Mitä tarkoittaa osakeyhtiö yritysmuotona?
Osakeyhtiö on yritysmuoto, jossa yritys toimii itsenäisenä oikeushenkilönä ja erillään sen omistajista. Osakeyhtiön omistajina toimivat sen osakkeenomistajat. Nämä voivat olla joko luonnollisia henkilöitä tai sitten toisia oikeushenkilöitä kuten osakeyhtiöitä. Osakeyhtiön osakkaiden eli osakkeenomistajien vastuu yhtiön velvoitteista rajoittuu siihen summaan, jonka he ovat sijoittaneet osakkeisiin.
Yhtiön osakkaat omistavat siis yhtiön osakkeita. Nämä osakkeet oikeuttavat omistajansa tietyin ehdoin osallistumaan yhtiön päätöksentekoon sekä varojenjakoon.
Osakeyhtiön päätöksenteossa keskeisiä elimiä on yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja. Yhtiökokous on osakkeenomistajien kokous, joka on yhtiön korkein päätöksentekoelin. Osakkaat käyttävät äänivaltaansa yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen yhtenä tärkeimmistä tehtävistä on valita yhtiölle hallitus. Hallituksen tehtävänä on vastata yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus taas valitsee mahdollisesti yhtiölle toimitusjohtajan. Toimitusjohtaja hoitaa yhtiön päivittäistä johtamista hallituksen valvonnan alla.
Osakeyhtiöllä on lakiin perustuva velvollisuus laatia tilinpäätös kultakin tilikaudelta ja rekisteröidä se kaupparekisteriin. Tilinpäätös sisältää tuloslaskelman, taseen ja liitetiedot.
Miten osakeyhtiö perustetaan?
Osakeyhtiön perustamisessa laaditaan perustamissopimus sekä yhtiöjärjestys. Osakeyhtiö voidaan nykyisin perustaa ilman osakepääomaa. Yhtiö on rekisteröitävä kaupparekisteriin.
Perustamisen voi tehdä sähköisesti suoraan Patentti- ja Rekisterihallituksen (https://www.prh.fi/) verkkosivuilla mistä löytyy perustamista varten valmis perustamispaketti. Perustaessa osakeyhtiö saa itselleen heti käyttöönsä y-tunnuksen. Rekisteröinnin yhteydessä valitaan myös hallitus sekä mahdollinen toimitusjohtaja. On hyvä ottaa huomioon, että mikäli hallituksessa on alle kolme jäsentä, niin tarvitaan myös hallituksen varajäsen. Perustamisilmoitusta tehtäessä voidaan myös ilmoittautua tarvittaviin verorekistereihin.
Osakeyhtiön hyvät ja huonot puolet?
Osakeyhtiön hyviin puoliin kuuluu sen joustavat mahdollisuudet esimerkiksi osakasjärjestelyissä. Osakeyhtiöllä voi olla erilaisia osakesarjoja, millä osakkeenomistajilla voi olla erilaisia oikeuksia. Lisäksi osakeyhtiöllä voidaan tehdä erilaisia yhtiöjärjestelyitä kuten sulautumisia tai jakautumisia. Osakeyhtiö myös mahdollistaa yrityksen myymisen monella eri tavoilla. Tiivistettynä voisin sanoa, että osakeyhtiön joustavuus erilaisissa järjestelyissä on sen suurin hyvä puoli. Osakeyhtiössä on myös huomattavasti suuremmat mahdollisuudet verosuunnittelussa.
Osakeyhtiön huonot puolet liittyvät sen hallintaan. Osakeyhtiön hallitsemiseksi täytyy tehdä jonkin verran enemmän paperitöitä. Toisaalta se taas pitää huolen siitä, että päätöksenteko on dokumentoitua. Suosittelenkin kaikkia osakeyhtiötä harkitseville lukemaan läpi osakeyhtiölain. Siitä saa kattavan kuvan osakeyhtiön toiminnasta lain näkökulmasta.
Osakeyhtiön verotus
Verotuksellisesti osakeyhtiö ei ole yhtä osakkeenomistajan verotuksen kanssa. Osakeyhtiö maksaa verotettavasta tuloksestaan lähes poikkeuksetta 20 %:n tasaveron. Toisaalta yhdistelemällä osakkaan ja osakeyhtiön verotusta voidaan löytää hyvinkin edukkaita veroratkaisuja osakkaan verotukseen.
Kenelle osakeyhtiö yritysmuotona sopii?
Osakeyhtiö sopii yritysmuotona kaikille sellaisille yrittäjille, kenen yritystoiminta tulee olemaan hieman suurempaa, sekä siinä tulee mahdollisesti toimimaan useampi henkilö. Jos miettii yritystoimintaa sekä omaa vaurastumistaan tarpeeksi pitkällä aikavälillä, löytää myös osakeyhtiöstä hirveän monta tätä hyödyttävää ominaisuutta.
Osakeyhtiötä perustettaessa kannattaa olla yhteydessä ammattimaiseen tilitoimistoon, mistä löytää varmasti hyviä vinkkejä ja opastusta.