Yritysmaailmassa kaikki on aina kaupan, ja siksi yrittäjän on tärkeää tietää jatkuvasti, minkä arvoinen hänen omistamansa liiketoiminta on. Yrityksen arvon kasvattamiseen vaikuttavat monet eri osa-alueet.
Tässä blogissa pureudumme näihin tekijöihin ja tarjoamme yrittäjille yleiskatsauksen siitä, miten kehittää omaa liiketoimintaa niin, että yrityksen arvo kehittyy mahdollisimman kattavasti. Jaamme nämä osa-alueet kolmeen pääkategoriaan: taloudelliset tekijät, markkina- ja kilpailutekijät sekä operatiiviset tekijät.
On hyvä erottaa mielessään liiketoiminta ja yritys toisistaan, vaikka ne saattavatkin usein olla yhtä ja samaa. Yritys voi harjoittaa useita eri liiketoimintoja, ja yrityskaupoissa ostetaan yleensä nimenomaan yrityksen harjoittama liiketoiminta.
Taloudelliset tekijät
Yrityksen arvon kehittäminen taloudellisten tekijöiden pohjalta on selkein mitattavissa oleva osa-alue. Liiketoiminnan taloudellista arvoa mitataan liikevaihdolla, kannattavuudella ja kassavirralla. Vahva kassavirta yhdistettynä kannattavaan kasvuun on yksi houkuttelevimmista yhdistelmistä liiketoimintaa myytäessä.
Muita huomioon otettavia mittareita ovat sijoitetun pääoman tuotto, hinnoittelu ja katteet. Näitä mittareita kannattaa seurata säännöllisesti raportoinnin avulla, jotta yrittäjä voi arvioida liiketoimintansa kehitystä ja tehdä tarvittavia päätöksiä.
- Optimoi hinnoittelustrategia varmistaaksesi riittävät katteet.
- Pidä kiinteät kulut hallinnassa, mutta älä säästä laadun tai palvelun kustannuksella.
- Seuraa sijoitetun pääoman tehokkuutta, jotta liiketoiminta tuottaa mahdollisimman hyvällä tuottoprosentilla.
- Ylläpidä sopimusportfolioita, jotta näet yhdellä silmäyksellä sopimusten laskutusarvon.
Markkina- ja kilpailutekijät
Hyvin usein tämä osa-alue hukkuu tekemisen alle, kun resurssit on myyty loppuun ja menee muutenkin mukavasti. Markkinointi nähdään enemmän kuluna ja mikään ei ole enemmän väärin ymmärrettyä kuin sana brändi. Ehkä se johtuu siitä, että lähes kaikista yrityksistä puuttuu selkeät mittarit millä sitä voisi mitata.
Yrityksen on kumminkin erittäin hyödyllistä erottua kilpailijoistaan ja panostaa luomaan itselleen vahva brändi. Tämä jo siksi, että vahvalla brändillä on enemmän hinnoitteluvoimaa kilpailijoihinsa nähden. Kun yrityksen kysyntä ylittää sen tarjonnan, niin yleensä tarjottavien tuotteiden tai palveluiden hinta nousee ja siitä ollaan myös valmiita maksamaan enemmän. Silloin se tarkoittaa parempaa katetta. Tämä on nyt vain yksi esimerkki brändin kasvattamisen hyödyistä.
- Pyri kehittämään asiakassuhteita panostamalla asiakaskokemukseen ja viestintään. Tyytyväiset asiakkaat levittävät yrityksestäsi sanaa muille potentiaalisille asiakkaille.
- Hyödynnä digitaalisia kanavia markkinoinnissa. Nykypäivänä niihin on panostettava myös rahallisesti, mutta pitkässä juoksussa panostus kannattaa kun yrityksen tunnettuus lisääntyy.
- Mieti miten eroat kilpailijoistasi ja mitä kilpailuetuja kannattaa kehittää kilpailijoihin nähden. Tällaisia voi olla esimerkiksi palvelun laatu, nopeus tai asiakaspalvelu. Onko toimialalla jotakin sellaista hiljaisesti hyväksyttyä haittaa mitä ei vielä ole osattu korjata? Muista pitää palvelut ja tuotteet ajantasaisina ja seuraa asiakkaiden tarpeita.
- Laadi yrityksellesi mittaristo, minkä avulla pystyt arvioimaan, että suunta on oikea ja toimintoja kehitetään järjestelmällisesti haluttuun suuntaan.
Operatiiviset tekijät
Operatiivisilla tekijöillä viitataan yrityksen sisäisiin prosesseihin ja tehokkuuteen. Hyvä liiketoiminta toimii sujuvasti ja tehokkaasti, minkä avulla se saavuttaa parempia tuloksia ja kasvattaa liiketoiminnan arvoa.
Tarkastele mitä sellaisia rutiinitöitä liiketoiminnassa on mitä voisi automatisoimaan ja nopeuttamaan. Tehdäänkö joiltakin osin liiketoiminnassa turhaa työtä? Voisiko jotakin tehdä toisin?
- Kehitä toimintaprosesseja ja automatisoi rutiinitöitä tehostaaksesi liiketoimintaa.
- Investoi jatkuvaan koulutukseen, niin henkilöstön kuin yrittäjän itsensä osalta.
- Rakenna vahva yrityskulttuuri, jossa jokainen työntekijä ymmärtää liiketoiminnan arvon kehittämisen merkityksen.
- Seuraa ja kehitä toimitusketjun hallintaa, jotta voit varmistaa sujuvan ja kustannustehokkaan liiketoiminnan.
Liiketoiminnan arvon kasvattaminen on jatkuvaa ja pitkäjänteistä työtä. Se linkittyy yrityksen strategisiin tavoitteisiin, ja sen on oltava tavoitteellista ja mitattavaa. Oikein toteutettuna se tuo yrittäjälle hyötyjä sekä liiketoiminnan aikana että mahdollisen liiketoiminta- tai yrityskaupan yhteydessä.