Yleinen arvonlisävero nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024. Lakiesitys alimman arvonlisäverokannan nostosta annettaneen syyskuun lopulla. Tämä aiheuttaa sen, että yrityksissä tulee päivittää laskutusohjelmistot sekä siellä olevat asetukset. Lisäksi yritysten tulee päivittää hinnastonsa, markkinointimateriaalinsa ja kaikki sellainen dokumentaatio, missä on viittaus yleiseen arvonlisäveroon. Osassa yrityksistä myös hintojen nousut aiheuttavat päänvaivaa. Psykologinen hinnoittelu kun ei toimi pelkällä prosenttilaskulla.
On järkevää käydä läpi yrityksissä, miten muutos viedään läpi niin, että siitä on vähiten haittaa liiketoiminnalle. Verotuksen korotuksista kun on aina haittaa yritystoiminnalle.
Kirjanpidon osalta kannattaa varmistaa, että tilitoimisto on hereillä ja myös heillä on muutostilanne hallussa. Myös oman kirjanpitäjän kanssa kannattaa keskustella muutoksesta, koska hetken aikaa eri verokantoja on laskutuksessa iloisesti sekaisin.
Alla kattava kattaus erilaisista tilanteista sekä miten verottaja ohjeistaa näitä tulkitsemaan yrityksen laskutuksessa.
Tavaran myynnissä toimitushetki ratkaisee verokannan
Näin verottaja ohjeistaa:
Esimerkki 1:
Asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024. Auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024, ja asiakas maksaa auton luovutuksen yhteydessä. Auton myyntiin sovellettava verokanta on 25,5 prosenttia. Merkitystä ei ole sillä, milloin auto on tilattu, kauppasopimus allekirjoitettu tai auto rekisteröity. Verokanta määräytyy auton toimitusajankohdan perusteella.
Esimerkki 2:
Myyjä lähettää ostajalle 31.8.2024 varaosia. Tavarat saapuvat ostajan varastolle 1.9.2024. Jos kuljetus tapahtuu sopimuksen mukaan myyjän vastuulla, ostaja on vastaanottanut tavarat 1.9.2024 ja sovellettava verokanta on 25,5 prosenttia. Jos kuljetus tapahtuu ostajan vastuulla, tavarat katsotaan toimitetuiksi kuljetuksen alkaessa 31.8.2024. Tällöin myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Ennakkomaksussa maksuajankohta ratkaisee
Ennakkomaksun saaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron siltä verokaudelta, jonka aikana ennakkomaksu on maksettu. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia.
Näin verottaja ohjeistaa:
Esimerkki:
Asiakas tilaa uuden auton elokuussa 2024. Auto luovutetaan hänelle syyskuussa 2024. Asiakas maksaa osan uuden auton kauppahinnasta luovuttamalla myyjälle vanhan autonsa elokuussa 2024. Koska vanha auto on luovutettu myyjälle ennen 1.9.2024, ennakkomaksuun sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Osamaksukaupassa tavaran luovutus ratkaisee
Kyseessä on osamaksukauppa, kun tavara maksetaan useassa osassa. Osamaksukaupassa arvonlisäveron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun tavara luovutetaan ostajalle.
Näin verottaja ohjeistaa:
Esimerkki:
Kodinkoneliike myy osamaksusopimuksella pesukoneen, joka luovutetaan ostajalle elokuussa 2024. Asiakas maksaa pesukoneen luovutuksen jälkeen useassa erässä. Koko kauppahintaan sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Palvelun ajankohta määrittää
Palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu. Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa. Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.
Näin verottaja ohjeistaa:
Esimerkki 1:
Yksityishenkilö ostaa kotiinsa ikkunoiden pesun siivouspalveluyritykseltä. Ikkunat pestään 30.8.2024. Yritys lähettää asiakkaalle laskun syyskuun alussa ja asiakas maksaa sen eräpäivänä syyskuussa. Palvelun myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Esimerkki 2:
Kuljetusliike myy kuluttajalle tavarankuljetuspalvelun matkalle Helsinki–Pariisi. Kuljetus alkaa elokuussa 2024 ja päättyy syyskuussa 2024. Palvelu on suoritettu, kun kuljetus on päättynyt. Tavarankuljetuspalvelun myyntiin sovelletaan 25,5 prosentin verokantaa.
Ennakkomaksun kanta maksuajankohdan mukaan
Ennakkomaksun saaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron siltä verokaudelta, jonka aikana ennakkomaksu on maksettu. Jos ennakkomaksu on kertynyt myyjälle ennen kuin lakimuutos on tullut voimaan, sovellettava verokanta on 24 prosenttia.
Jatkuvaluonteinen tavaran ja palvelun myynti
Jatkuvaluonteisessa tavaran ja palvelun myynnissä vastike määräytyy ajan kulumisen perusteella. Esimerkiksi vuokrauspalvelu on jatkuvaluonteinen palvelu.
Jatkuvana suorituksena myyty tavara tai palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Esimerkiksi jos vuokranmaksujakso on 1.6.2024–31.5.2025, palvelu katsotaan suoritetuksi 31.5.2025. Palvelun myyntiin sovellettava verokanta on tällöin 25,5 prosenttia koko jaksolta. Jos vuokralainen maksaa myyjälle vuokran koko maksujaksolta ennakkomaksuna ennen 1.9.2024, myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Jos vuokraa peritään kuukausittain, tilitysjakso on kuukausi, ja verokanta määräytyy tilitysjakson päättymisajankohdan mukaan. Tällöin esimerkiksi elokuun 2024 vuokraan sovelletaan 24 prosentin verokantaa ja syyskuun 2024 vuokraan 25,5 prosentin verokantaa.
Kertaluonteiset myynnit, jotka maksetaan useammassa erässä, kuten osamaksukauppa tai rakennusurakka, eivät ole jatkuvaluonteisia.