Yritystoimintaan voi lähteä myös yrityskaupan kautta. Yritystoiminnassa kaikki on aina kaupan, jos vain tarpeeksi hyvä tarjous tulee eteen. Yrityskauppa on erittäin varteenotettava vaihtoehto, mikäli mielessäsi siintää yrittäjyys.
Ostettavia yrityksiä voit löytää julkisilta kauppapaikoilta, verkostostasi tai yritysvälittäjien kautta. Yhtenä tällaisista paikoista mainittakoon yrityspörssi (yritysporssi.fi).
Kustannus yritysostoissa on vähintään sama kuin yritystä perustettaessa. Hyvänä puolena on kumminkin se, että toimintaa ei tarvitse lähteä rakentamaan täysin alusta. Pääset suoraan kiinni toimivaan liiketoimintaan. Yrityskaupan mukana tulee usein asiakaskuntaa, pidemmän ajan tietoa kuin kassavirtaakin. Yritysostoa tehdessä on kumminkin tehtävä taustatyöt kunnolla.
Yrityskaupat on pitkä prosessi ja se vaatii aikaa
Ennen kuin lähdet kaupoille, on hyvä tehdä analyysia omasta yrittäjyydestä. Tähän voi hyvin soveltua esimerkiksi liiketoimintasuunnitelman laatiminen perustettavasta yrityksestä. Silloin tulet analysoineeksi omia vahvuuksiasi ja samalla kirkastuu millaista yritystä olet mahdollisesti etsimässä.
Sinun tulee ottaa myös kantaa oletko hankkimassa yritystä kokonaan omaan omistukseesi vai sopisiko osakkuus sinulle paremmin. Juttele paljon monien ihmisten kanssa aikeistasi. Se kirkastaa ajatuksiasi ja voi myös poikia uusia mahdollisuuksia sekä kuvioita.
Ostettavan kohteen analysointi
Tutustu yrityksen taloudellisiin lukuihin huolellisesti vähintään 3 vuoden ajalta. Tuloslaskelmasta ja taseesta saat jo ihan kelvollisen aloituskuvan toiminnasta. Syvempää analyysia varten kannattaa käyttää hyväksi ammattilaisia. He pilkkovat numerot vielä tehokkaammin ja auttavat sinua välttämään karikot.
Ammattilaiset myös auttavat sinua muodostamaan hintahaarukan ostettavasta kohteesta. Vieraile ostettavassa kohteessa ja tutki millä alueella yritys toimii. Haastattele saman alan yrittäjiä ja pyydä heitä arvioimaan ostettava liiketoiminta. Paras tieto alasta on yleensä samalla alalla toimivilla yrittäjillä.
Mikäli yrityksellä on työntekijöitä niin haastattele myös heitä. Sehän onnistuu helpolla vaikka ihan ostamalla yrityksen palveluita itse. Suorita mysteeriostoskäynti, ennen kuin olet edes ilmaissut kiinnostustasi ostaa yrityksen liiketoimintaa. Pyydä myös muutamaa ystävääsi arvioimaan palvelua tai tuotteita. Yritä löytää myös yrityksen nykyisiä asiakkaita ja selvitä miksi ostavat juuri tuolta yritykseltä.
Yrityskauppahinta ja -rahoitus
Kauppahinnan määrittelyssä kannattaa käyttää hyväksi tilitoimistoa, millä on kokemusta yrityskaupoista. Mieti ennen neuvotteluita, mitkä sinun tavoitteesi on ja kuinka pääset niihin. Valmistele perustelut hinnalle mitä olet tarjoamassa. Yritä myös ymmärtää myyjän motiivia, miksi hän on luopumassa yrityksestä. Molempien intressissä on kumminkin, että yrityskaupan myötä toiminta johtaa positiiviseen kehitykseen. Muista myös haistella olisiko hinnassa joustoa alaspäin.
Kauppaa varten sinulla tulee olla myös mietittynä miten aiot rahoittaa kaupan. Olemme aiemmin kirjoitelleet osakeyhtiön lainavaihtoehdoista. Kauppaa varten voidaan käyttää useita rahoitusvaihtoehtoja. Tässäkin tilitoimisto voi olla auttamassa ja miettimässä miten päästäisiin molempia miellyttävään lopputulokseen. Vaihtoehtoina voi olla käteiskauppa, velkakirja tai osakevaihto näin muutaman mainitakseni.
Liiketoimintakauppa tai osakekauppa
Yrityskaupat toteutetaan joko liiketoimintakauppana tai sitten osakekauppana. Liiketoimintakaupassa myyvän yrityksen liiketoiminta siirtyy kauppakirjalla ostajan haltuun. Tämä on yleinen tapa silloin, kun myyjällä on yhtiössään paljon sellaista varallisuutta, mitkä ei kuulu ostettavaan toimintaan.
Toinen tapa toteuttaa kauppa on osakekauppa. Silloin ostaja ostaa myyjän omistaman osakeyhtiön osakkeet omakseen. Osakekauppa on siinä mielessä helpompi, että ostajan ei tarvitse tehdä erikseen erilaisten sopimusten siirtoja omiin nimiinsä.
Liiketoimintakaupassa ei synny verotettavaa varainsiirtoveroa, kun taas osakekaupassa myös se tulee ostajan hoidettavaksi.