Toiminimi on yksi suosituimmista ja helpoimmista yritysmuodoista. Tässä artikkelissa pyrimme tarkastelemaan tätä yritysmuotoa niin, että lukijalle muodostuu siitä selkeä kuva. Kirjanpidollisesti toiminimi on huomattavasti keveämpi kuin osakeyhtiö ja sen vuosittaiset velvoitteet voi hoitaa itsenäisestikin. Suosittelemme kumminkin palkkaamaan ammattilaisen auttamaan yrityksen kirjanpidon ja verotuksen kanssa.
Mikä tarkoittaa toiminimi yritysmuotona?
Toiminimi on kansankielinen nimitys yksityiselle elinkeinonharjoittajalle. Toiminimen juridinen muoto on henkilöyhtiö. Suomennettuna tämä tarkoittaa, että yrittäjä ei ole lakiteknisesti yrityksestään irrallinen toimija. Tämän takia yrityksessä ei voi olla useampaa perustajaa. Ainoana poikkeuksena tästä on, että puoliso voi harjoittaa elinkeinoa pariskunnan yhteisellä toiminimellä. Toiminimi on siis henkilö, joka on ilmoittanut harjoittavansa elinkeinotoimintaa. Liittynyt tätä varten tarvittaviin rekistereihin ja saa käyttöönsä y-tunnuksen.
Miten toiminimi perustetaan?
Toiminimen perustaminen on yritysmuodoista kaikkein kevyintä. Perustamisen voi tehdä sähköisesti suoraan Patentti- ja Rekisterihallituksen (https://www.prh.fi/) PRH:n verkkosivuilla. Perustaessa yrittäjä saa itselleen heti käyttöönsä y-tunnuksen. Tehtäessä perustamisilmoitusta on myös hyvä olla tietoinen mihin verohallinnon rekistereihin tulee samalla ilmoittautua. Yleensä nämä ovat arvonlisäverorekisteri sekä ennakkoperintärekisteri.
Toiminimen hyvät ja huonot puolet?
Toiminimen hyviin puoliin kuuluu sen kevyt hallinto. Toiminimi ei tarvitse välttämättä erillistä pankkitiliä ja sen kirjanpidon voi tehdä yksinkertaisena halutessaan. Yritystoiminnasta saatuja rahavaroja voi myös ketterämmin käyttää yrittäjän yksityistaloudessa, koska tämä yritysmuoto ei vaadi sitä varten erillistä palkanlaskentaa.
Toiminimen suurin heikkous johtuu sen juridisesta muodosta. Yrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa solmituista sopimuksista sekä otetuista veloista. Tämä on tärkeää sisäistää toimintaa perustettaessa. Toiminimellä ei myöskään voi harjoittaa erillistä sijoitustoimintaa. Koska yritys on henkilöön liitetty, niin ei sen kanssa voi myös tehdä minkäänlaisia osakkuuksiin liittyviä järjestelyitä.
Toiminimen verotus
Verotuksellisesti toiminimi yhdistetään yrittäjän henkilökohtaiseen verotukseen verovuosien mukaisesti. Yrityksen tulos on yrittäjän henkilökohtaista tuloa. Käytännössä suurin osa tuloksesta menee progressiivisen ansiotulon piiriin, koska tulojako ansiotulon ja pääomatulon välillä on suoraan riippuvainen toiminimen yritysvarallisuudesta. Toiminimessä on myös huomattavasti suppeammat työkalut verosuunnitteluun kuin osakeyhtiössä.
Kenelle toiminimi yritysmuotona sopii?
Toiminimi sopii sen joustavuuden sekä helpon perustamisen vuoksi aloittavalle sekä sivutoimiselle yrittäjälle. Se on mainio tapa harjoitella kevyesti yritystoimintaa tai sitten hankkia pieniä lisätuloja omaan talouteen. Itse suosittelen siirtymään toiminimestä osakeyhtiöön viimeistään siinä kohdassa yrityksen elinkaarta, kun toiminta rupeaa olemaan vakiintunutta. Toiminimellä toimivan kannattaa aina muistaa se, että hän on henkilökohtaisesti vastuussa yritystoiminnan vastuista. Tämän takia esimerkiksi lainojen tullessa mukaan toimintaan on hyvä ruveta pohtimaan osakeyhtiötä.